Zelf gemaakte toe straps

Hoewel een ligfiets trike behoorlijk comfortabel en stabiel is om te fietsen, heeft ook dit type rijwiel een risico tijdens het rijden. Namelijk “leg suck” (ik weet er helaas geen nederlands woord voor), dit is wanneer tijdens het rijden een voet van het pedaal af glijdt en onder de trike terecht komt. Met mogelijk serieuze blessures tot gevolg.

Veel trikes worden uitgerust met toeclips die door veel rijders vervangen worden door de klik pedalen. Voornamelijk omdat toeclips de voeten niet echt goed op de pedalen houden. Klik pedalen is voor mij geen optie omdat ik straks ook woon/werk verkeer wil rijden op m’n trike met m’n werkschoenen. En daar kunnen geen plaatjes onder voor klik pedalen.

Na wat speurwerk op internet heb ik zelf een poging ondernomen om toe straps of pedal straps te maken, gecombineerd met een zgn. heel sling.

Ik had nog wat oude mtb pedalen liggen en 4 toeclip riempjes gekocht. Per pedaal heb ik 2 riempjes gebruikt die onder het pedaal gelust liggen om verschuiven te voorkomen.
postimage postimage

Dan even passen of het ook met m’n werkschoenen gaat natuurlijk. En ik moet zeggen dat het al een aardige bevestiging vormt zo.
postimage postimage

De losse bodem van een oude boodschappentas heb ik gebruikt om 2 plaatjes te maken zodat de riempjes open blijven staan op de pedalen en ik er m’n schoenen dus zonder problemen in kan schuiven.
postimage postimage postimage

Om er zeker van te zijn dat zelfs bij het rijden over drempels, putten etc… m’n voeten er niet uitschieten heb ik van oude snelbinder elastieken nog 2 lussen gemaakt die ik achter m’n hiel kan doen om dit te voorkomen.
postimage postimage

Na het ritje van gisteren is gebleken dat het ondanks de amateuristische uitvoering behoorlijk goed werkt. Voeten blijven lekker stabiel op de pedalen zonder dat ik er moeite voor moet doen. Ik zou zelf met m’n pantoffels kunnen gaan rijden als ik zou willen. 😉
postimage postimage

Als ik weer wat meer gereden heb op m’n trike zal blijken of ze blijvend voldoen of dat ik ze zal vervangen voor commerciële uitvoeringen. Maar voorlopig bevalt dit prima.

spacer

2 comments on “Zelf gemaakte toe straps

 1. Jan Steegen

  Ziet er goed uit! Ik heb hier wel eens mee te maken gehad, maar door mijn hoge trapas kan mijn been niet zomaar onder de fiets komen. Het is en blijft wel vervelend. Je schrikt en hebt een reactie die in de spieren kan slaan. Kijken of ik ook zoiets kan maken. Rijden met sloffen lijkt mij best cool. 🙂

  1. Frank

   Met sloffen op een trike rijden zou wel het ultieme beeld van comfort zijn! 😀

   Ik heb wat beelden gezien van leg suck, zag er niet best uit… 🙁

Leave a reply

*

code