Al een flink aantal jaren draait er GNU/Linux op de computers hier in huis. Het enige dat hier nog MS Windows is, is een stukje Wine op een laptop voor het geval we toch eens eens stukje Windows software nodig hebben. Maar tot op heden nog niet gebeurd. Er is zoveel keuze in (gratis) software onder GNU/Linux dat er altijd wel een goed alternatief voor een programma te vinden is. Zo is er ook enorm veel keus in GNU/LInux distributies en dat kan vooral voor een beginner wel eens overweldigend zijn.

Ik ben zelf ook al aan het spelen geweest (en nog wel een beetje) met de diverse "smaken", maar toch altijd weer op zoek. Tot voor kort tenminste. Op het moment dat ik me meer een distro-hopper voelde dan een computer gebruiker, bleek dat ik toch telkens weer op dezelfde distro uitkwam als dat er nog draaide op m'n laptop. De diverse distro's die ik in de loop der jaren geprobeerd heb zijn:

Altijd op zoek naar iets wat beter bij me past en wat sneller draait op oudere computers. Flashy desktops hebben voor mij geen prioriteit. Snel en stabiel draaien wel. En zo ben ik een tijd blijven hangen bij Crunchbang linux, dat helaas op een gegeven moment niet meer verder ontwikkeld werd. Gelukkig pikten een aantal verstokte fans het op en ging het verder als Bunsenlabs en een andere groep ging verder als Crunchbang++, maar die heb ik (tot op heden) nog niet geprobeerd. Bunsenlabs wel, en ondanks de distro speurtochten lijkt het erop dat ik toch hierbij blijf hangen.

Momenteel draait Bunsenlabs op m'n interne harde schijf en op m'n externe draait Manjaro. Maar die laatste gaat toch vervangen worden door Bunsenlabs, of het komt er naast. Dat moet ik nog bekijken. In ieder geval komt Bunsenlabs zowel intern als extern als m'n hoofd besturingssysteem. Of Manjaro er op blijft waag ik te betwijfelen.

De redenen voor mijn voorkeur voor Bunsenlabs: Zoals gezegd, het draait snel en stabiel. Zelfs op m'n oude (verouderde?) HP Elitebook 8460P die ik tweedehands aangeschaft heb. Dit is gewoon een besturingssysteem waarmee je jarenlang vooruit kan op dezelfde computer. Geen behoefte om na een jaar of 4 een nieuwe pc te kopen of hardware op te waarderen. Het draait goed en vlot op oudere en nieuwe computers. Draait vlot op usb stick of externe harde schijf en neemt standaard niet al te veel ruimte in.

Oke, het is misschien niet de gemakkelijkste GNU/Linux distro. Zeker niet voor beginners. Maar als je wat tijd neemt om de FAQ en het forum op de Bunsenlabs site door te nemen heb je het redelijk snel onder de knie en heb je een besturingssysteem gebaseerd op de vertrouwde en stabiele Debian distributie. Een lege desktop (klaar voor je eigen foto's) en een simpel menu. Dat menu kan trouwens nog wel een drempeltje opwerpen eerlijk gezegd, aangezien het zich niet automatisch aanpast na het installeren van nieuwe software. In tegenstelling tot veel andere distro's moet je dit handmatig doen. Maar het is vrij makkelijk onder de knie te krijgen.

Ik denk niet dat ik nog veel tijd ga besteden aan het "distro-hoppen", ik heb m'n stekje nu gevonden in de wereld van GNU/Linux distro en blijf lekker op m'n gemak zitten daar! wink

(Of toch nog eens...)

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief